Foto van Yarick alias MANNA op de kop waarbij hij omhoog kijkt

Over Yarick, alias MANNA, kan veel gezegd worden. Al van jongs af aan moesten mensen glim- of schaterlachen om zijn tekeningen, schrijfsels en fantasiën. Zijn werk was altijd vrolijk en luchtig. Echter de laatste jaren vertaalt hij steeds vaker de schaduwzijden van het mens-zijn.

MANNA betekent letterlijk: ‘wat is dat?’

Dat is de vraag die hij hoopt te ontlokken bij de toeschouwer. Ieder kijkt door z’n eigen bril en heeft z’n eigen associaties. Hij zou jou dan ook het liefst willen vragen: ‘wat zie jìj er in? Wat raakt het bij jòu?’

Manna is bekend uit de Bijbel als ‘heilig brood’. Het kwam uit de hemel vallen en was de enige voedingsbron voor het volk van Israël dat 40 jaar lang door de woestijn trok. Het was hun redding en Gods zegen. Yarick poogt met zijn werk ook een beetje van die zegen door te geven, een sprankje goddelijke inspiratie.

Handige handenHoofd van Yarick alias MANNA

Yaricks kracht zit in zijn handen. Na gewerkt te hebben als Activiteiten Begeleider en Massage Therapeut pakt hij zijn vroegste passie weer op: creëren. Zijn lijnwerk is stripachtig met vrolijke kleuren, maar hij werkt ook met vele andere materialen, zoals aquarel, pastel, acryl, klei, karton, hout.

‘Het geeft me een gevoel van voldoening als ik bij de klant een brede grijns zie als die het resultaat ziet.’

Transgender

Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman ‘Van MAM naar MAN’. Hierin doet hij verslag van zijn transitie van vrouw naar man. Ook al is er in de media meer aandacht voor het onderwerp genderdysforie, Yarick merkt dat veel mensen niet goed begrijpen waar het over gaat en het een ver-van-m’n-bed-show blijft. Ook voor beginnende transgenders kan het een enorme steun zijn om de ervaringen en beleving van andere transgenders te horen/lezen.

Hij wil echter ook een waarschuwing afgeven; genderdysforie lijkt tegenwoordig booming business. De diagnose gaat als zoete broodjes over de toonbank. Maar is een transitie het werkelijke antwoord op het probleem? En zo ja, tot in hoe verre?

Hij is blij om te zien dat er nu meerdere tussenvormen ontstaan. Interseks, binair en zelfs a-seksueel krijgen een plek binnen de samenleving. Toen Yarick in transitie ging, in 2007, kreeg je alleen toestemming van het genderteam als je ‘all the way’ ging. En zo keek de maatschappij er ook tegenaan, àls die al goedkeurend toekeek…

Kinderboeken

Op de plank liggen nog concepten voor kinderboeken over genderdysforie en andere onderwerpen, met de boodschap dat je jezelf mag zijn.

Sluit Menu